duminică, 13 martie 2011

Ce este NLP-ul si cu ce ne ajuta?

NLP sau Programare Neuro-Lingvistica este o metoda destinata imbunatatirii comunicarii cu cei din jurul nostru. Precum o modalitate „autentica” de folosire a creierului, NLP-ul de asemenea ajuta la cresterea increderii in sine, la dezvoltarea personala si la invatarea modurilor de rezolvare a conflictelor.
NLP-ul sau Programarea Neuro-Lingvistica a fost inventata acum aproape 30 de ani de catre doi californieni. Este un mod de psihologie aplicata care are in program dezvoltarea personala, ofera solutii practice pentru o comunicare eficienta, ofera dezvoltarea increderii in sine si managementul conflictelor.

NLP-ul se bazeaza pe urmatoarea ipoteza: fiecare comportament poate fi schimbat ori invatat. Obiectivul NLP-ului este cel de a reprograma creierul adaugandu-i noi potentialuri, si la fel cum numele lui indica, NLP-ul se sprijina pe capacitatea de comunicare. Este vorba de fapt despre identificarea comportamentului nostru si a reflectiilor noastre pentru a incepe sa le inlocuim cu unele pozitive. NLP-ul permite imbunatatirea capacitatii noastre de negociere, de a invata, de a indruma, de a comunica, de a evolua, de a alege, de a conduce, de a ne cunoaste. Nu uitati ca NLP-ul este o functie autentica a creierului.
NLP-ul este foarte mult folosit in companii pentru a ajuta personalul sa se adapteze la noile schimbari. De asemenea, ea ajuta angajatii sa aiba relatii mai bune intre ei, ca agentii de vanzari sa isi vanda mai repede produsele, ca cei cu responsabilitati sa conduca mai bine. Chiar si sportivii se pot folosi de NLP, chiar si profesorii pentru a-si imbunatatii modalitatile de predare, de explicare si de a-si imbunatatii relatiile cu elevii. 

Cateva „unelte” ale NLP-ului :

Miscarile ochilor. Ochii se vor uita in sus cand te vei gandi la o imagine, la dreapta sau la stanga cand te vei gandi la un sunet, si jos cand te vei gandi la un sentiment, la o emotie.
Pentru un dreptaci: ochii interlocutorului se vor duce in dreapta cand va vorbi despre un fapt trecut adrevarat, la stanga cand isi va imagina lucrul respectiv, cand il va inventa sau cand il va reconstrui.

Tips: aveti grija insa ca aceste miscari pot fi controlate de actori sau de oamenii politici.


Canalele de comunicare
. Comunicare noastra cu ceilalti se face prin cele cinci simturi, insa fiecare avem o modalitate specifica. De exmplu, putem considera despre cineva ca are o comunicare vizuala atunci cand acesta acorda o mare importanta imaginilor atunci cand comunica. Aceasta persoana se exprima cu un vocabular specific: „vad ca...”, „este clar ca..”.
Persoanele auditive sunt cele care au in registrul vocabularului termeni precum „inteleg ca..”, „aud ca...”. 

Persoanele kinestezice sunt cele care simt mereu nevoia de a palpa, care pun mana pe produse.
Daca veti identifica unul din aceste comportamente la interlocutorul vostru, atunci veti putea adopta acelasi comportament iar comunicarea voastra se va imbunatatii. 



Definirea de rezultate bine formulate este un fundament al NLP-ului. Punand o serie de intrebari definesti rezultate bine formulate si iti clarifici ce vrei cu adevarat.
Procesul rezultatelor bine formulate te ajuta sa distingi intre ceea ce ceri si ceea ce doresti cu adevarat. Este un proces de clarificare a ceea ce vrei de fapt intelegand modul in care iti va fi util acel lucru pe care il vrei, atunci cand il vei obtine. Procesul defineste de asemenea rezultate senzoriale specifice, astfel incat sa intelegi modul in care iti vei da seama daca ai obtinut ceea ce voiai. In cele din urma, procesul te ajuta sa intelegi etapele prin care obtii ceea ce iti doresti.
Acest proces de baza este adesea trecut cu vederea. Dar, sa stii ceea ce vrei cu adevarat este esential in evitarea "blestemului invingatorului".

Procesul triplei descrieri este cel de al doilea proces NLP care poate preveni „blestemul invingatorului”. Acest proces te ajuta sa te intelegi mai bine, sa il intelegi pe celalalt si sa-ti constitui un punct de vedere obiectiv. Intai, privesti situatia din perspectiva ta. Apoi te imaginezi intrand in pielea celeilalte persoane si percepand situatia din perspectiva ei. In sfarsit, iesi din pielea ta si vezi situatia din perspectiva unei terte persoane.

Scopul triplei descrieri este intelegere si cunoastere. Acesta este un proces formal de "intrare in papucii" altei persoane.
Procesul triplei descrieri te ajuta sa intelegi motivele si gandirea celorlalti. El iti modifica perspectiva astfel incat poti vedea alte alternative, optiuni si moduri de evaluare a unei situatii.

In negocieri si vanzari  procesul triplei descrieri te ajuta sa intelegi ce poti obtine in mod realist din interactiunea cu altcineva. Pentru a vinde si pentru a  negocia eficient, trebuie sa intelegi procesele de gandire, motivele si emotiile celorlalte parti implicate in negociere. Din pacate, in vanzari si negocieri, cei mai multi oameni se centreaza pe ei insisi.
Procesul triplei descrieri previne „blestemul invingatorului” prin procurarea de informatie pentru luarea deciziilor, furnizarea de optiuni si promovarea cunoasterii.
 
Un al treilea proces NLP care te poate ajuta sa previi „ blestemul invingatorului” este construirea raportului. Raportul se refera la relatia cu ceilalti. Stabilind raportul te sincronizezi si te acordezi cu celalalt. Raportul te ajuta sa intelegi cealalta persoana si sa creezi o relatie cu ea.
Esti mai degraba satisfacut atunci cand inchei o negociere cu un prieten , decat atunci cand se intampla cu cineva necunoscut.
De ce? Pentru ca ai incredere in prieten si consideri ca el se gandeste la interesul tau.
Raportul schimba relatiile dintre oameni. Fata de un strain actionezi diferit si ai asteptari diferite decat in cazul unui prieten. Raportul creeaza incredere si  atunci cand ai incredere este mai putin probabil sa regreti ca nu ai obtinut tot ce se putea obtine dintr-o afacere. Adesea ii dam unui prieten mai mult pentru ca este prietenul nostru, ne sacrificam pentru el. Cu prietenul ai o relatie pe termen lung, pe cand interactiunea cu un strain poate sa nu se mai repete.

 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu