duminică, 3 aprilie 2011

Anticomunicarea

Parintii si pedagogii mai degraba impun limite decat sa invite la libera exprimare. Si mai grav este faptul ca isi insusesc exprimarea noastra pentru a vorbi despre noi, in locul nostru. Dar cel mai rau este faptul ca resping ceea ce exprimam noi personal.
"Mi-e frica, spune copilul.
-N-ai niciun motiv, spune tatal."

"Ma doare, spune copilul cu genunchiul julit.
-N-ai nimic, spune mama."

Aceste mesaje par banale, ele sunt generate de buna intentie a parintilor de a-si linisti copiii. Dorinta de a-i scapa pe copii de temeri este o meteahna frecventa a parintilor. Dar la fel de bine, aceste mesaje inseamna si :"Nu poti avea incredere in ce simti tu, eu stiu ce trebuie sa simti tu." Ei ii dicteaza altuia emotiile si sentimentele pe care ar trebui sa le aiba si nu le are. Poti ordona sau interzice un act -"Nu ai voie sa lovesti bebelusul in cap"- , dar este imposibil sa impui sentimentele -"Trebuie sa-l iubesti"-indiferent de varsta. Impunerea genereaza confuzii. Cel care incearca o emotie se indoieste de propria traire atunci cand o persoana importanta pentru el (unul dintre parinti, de ex) ii denigreaza, ii neaga sau incearca sa-i impuna trairile sau sentimentele.
"Trebuie sa-l iubesti, este fratele tau, nu stia ce face cand ti-a stricat jucaria..."
"Dar, dragule, stii prea bine ca va iubesc la fel; nu fac diferente intre tine si sora ta."
"Stii ca te adora, chiar daca se infurie. Si apoi, nu ar trebui sa il contrazici, stii ca nu suporta."

Si astfel invatam sa comunicam, prin negarea trairilor noastre de catre cei care ne iubesc. Si ii vedem negandu-si inclusiv propriile sentimente.
"Esti trista, mama, plangi?
-Nu, stai linistit, nu am nimic." Nimic?

"Mami nu-l iubeste pe tati. Ce are cu el?
-Nu-i adevarat, ce treaba ai tu cu asta? Sa stii ca il iubeste..."

Daca nu facem efortul de a stabili cateva reguli fundamentale pentru o comunicare fireasca, riscam ca toata viata sa suportam si sa transmitem constrangeri care saboteaza comunicarea si care fac ca relatiile intime sa devina dificile, dureroase.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu