sâmbătă, 1 mai 2010

mici si MARI secrete

Dinti Sanatosi Pentru Un Zambet Seducator


Cu totii ne dorim o dantura stralucitoare, de vedeta. Mai ales ca, succesul pe care o persoana il are in viata este influentat si de modul in care arata dantura sa. Specialistii in psihologie au stabilit ca aceia care au urme vizibile de tartru sau carii, sunt mai putin populari si mai putin capabili sa se adapteze in societate decat semenii lor cu o dantura frumoasa.

Pentru aceasta insa, e nevoie de o atentie deosebita si o ingrijire speciala a dintilor ce presupune vizite periodice la stomatolog, curatare regulata cu pasta de dintiata dentara si apa de gura. Desi pare suficient, specialistii sunt de alta parere:

  • bea zilnic 6 - 8 pahare de apa (am mai discutat despre rolul extraordinar al apei in organism, nu-i asa Veronica?) pentru a-ti mentine dantura si gingiile sanatoase. Consumul adecvat de apa hidrateaza intregul organism, reprezentand in acelasi timp o modalitate excelenta de stimulare a producerii de saliva - cea mai buna cale de aparare a danturii de bacteriile care provoaca aparitia cariilor.

  • periaza-ti dintii corect. Prima data indepartezi resturile alimentare cu ajutorul atei dentare. Nu uda periuta de dinti inainte de periaj. Periezi dinspre gingie spre dinte, apoi suprafata interioara a dintilor cu miscari circulare din spate catre fata. Cu periuta in pozitie verticala, igienizezi spatele dintilor din fata, apoi pui periuta pe suprafata orizontala a dintilor si realizezi o miscare stanga - dreapta. La final clatesti cu apa de gura care contine fluor. Durata periajului trebuie sa fie de minim 3 minute. Nu uita sa iti periezi si limba, cu atat mai mult daca fumezi.
  • nu te spala pe dinti dupa ce ai baut. In mod paradoxal, desi e bine sa te speli pe dinti de mai multe ori pe zi, exista si momente in care este total contraindicat. Unul dintre ele este imediat dupa ce ai consumat bauturi acidulate, deoarece acidul din bautura combinat cu actiunea abraziva a periajului, poate eroda smaltul dintilor. Mai mult, colorantii din compozitia bauturilor omoara albul natural al dintilor, conferindu-le o culoare inestetica. Daca nu poti renunta la sucuri acidulate sau energizante, foloseste macar un pai pentru ca raul sa fie mai mic. Secretul consta in pozitionarea capatului superior al paiului spre gat, in asa fel incat contactul sucului cu dintii sa fie minim. Daca nu ai la indemana un pai, poti sa-ti clatesti gura cu apa sau sa mesteci guma pentru a activa saliva ce neutralizeaza acizii. Abia apoi te poti spala pe dinti.
  • ai grija la carbohidrati. Chiar si gustarile care nu sunt dulci, cum ar fi chips-urile din cartofi, pot avea aceleasi urmari nefericite asupra danturii tale ca si dulciurile, deoarece acesti carhobidrati se transforma in zaharuri, ce devin in final, bacterii in cavitatea bucala. Potrivit specialistilor, multe alimente care au la baza carbohidratii, cum ar fi chiar painea, au o textura asemanatoare gumei de mestecat, usor adeziva, care face ca ramasite din aliment sa se acumuleze sub linia gingiei, dand nastere infectiilor.
    Tocmai de aceea, se recomanda consumul carbohidratilor la mesele principale. Cand se consuma o cantitate mare de mancare, se produce mai multa saliva care "spala" mai bine gingiile, evitandu-se stocarea bacteriilor. Evita rontaielile intre mese. Imediat dupa rasfatul papilelor gustative, incepe ofensiva acizilor secretati de bacteriile prezente in cavitatea bucala. De aceea, cu cat mai des vei manca pe parcursul unei zile, cu atat dintii vor fi mai expusi afectiunilor stomatologice. Include in dieta ta zilnica:
    • calciu care se gaseste in lactatele acide (iaurt, sana, lapte batut) si in legumele verzi
    • magneziu care se regaseste in cereale, nuci, alune
    • fosfor din galbenus de ou, peste, varza, conopida, struguri, polen
    • fluor din peste, lapte, spanac, rosii
    • vitaminele C si D: lipsa vitaminei C are ca efect slabirea gingiilor si sangerarea lor, iar lipsa vitaminei D duce la slabirea suportului osos. Cea mai simpla modalitate de a te asigura ca iti iei din alimentatie necesarul zilnic de vitamina C estesa adaugi un pahar cu suc de portocale la micul dejun
    • minerale
    • legume si fructe crude
    • cascaval si branzeturi. Se recomanda consumul lor la sfarsitul mesei deoarece reduc nivelul aciditatii din gura
  • pentru anihilarea acizilor care ataca smaltul dentar distrugandu-l, poarta cu tine, in gentuta, o sticluta cu solutie de bicarbonat de sodiu, pe care ti-o poti prepara cu usurinta (o lingurita la un pahar de apa) in fiecare dimineata, inainte sa pleci de acasa. Clateste-ti gura cu aceasta apa de gura dupa fiecare gustarica. Cu un pH  usor alcalin (8,4) , bicarbonatul de sodiu neutralizeaza actiunea acizilor, protejandu-ti dantura de probleme.
  • renunta la tigari (bineinteles, daca e cazul!). Pe langa ingalbenirea pronuntata a dintilor si afectiuni gingivale, fumul de tutun determina un risc cu 70% mai mare de a suferi operatii de obturatie de canal, procedura chirurgicala care ajuta la salvarea dintelui bolnav (si care este si destul de dureroasa, iti spun din experienta mea!).
  • albeste-ti dintii. Daca situatia o impune, fa-ti mai intai un detartraj. Apoi, incepe albirea dintilor cu solutiile cele mai putin invazive. In acest sens, incearca sa folosesti fie alternativ, fie concomitent cu pasta de dinti, bicarbonatul de sodiu.
    Daca nu suporti pasta pura de bicarbonat, poti amesteca pasta din comert cu praf de bicarbonat. Fiind usor abraziv, acesta va curata dantura in profunzime, fara a distruge smaltul, conferind dintilor un aspect placut.
  • bea ceai. Ceaiurile din plante abunda in antioxidanti, care sunt exact ceea ce gingiile tale au nevoie. Ceaiul negru si cel verde contin polifenoli, antioxidanti care previn depozitarea formarii placii dentare si reduc riscul cariilor si a bolilor gingiilor. Ceaiul are si capacitatea de a inhiba respiratia nu prea placuta, pentru ca opreste dezvoltarea bacteriilor care emana acest miros. Multe ceaiuri contin si fluoruri, care protejeaza smaltul dintilor, ajutandu-i sa ramana sanatosi.
  • ai grija de zambetul tau cand inoti. Desi pare surprinzator, apa care contine clor in exces ataca smaltul dintilor. Chiar daca rolul clorului din apa este de a reduce bacteriile, acesta schimba nivelul pH-ului apei, facand-o periculos de acida, mai ales pentru dantura. Cea mai buna metoda de prevenire este sa te speli pe dinti imediat ce ai petrecut in piscina mai mult de o ora.
  • mananca un mar pe zi. Proverbul cu marul este adevarat si in cazul sanatatii dintilor, deoarece are efectul unui periaj al dintilor, ajutand la indepartarea particulelor din alimente care s-au incapatanat sa ramana intre dinti. Efectul de curatarea danturii este vizibil mai ales daca esti consumatoare de cafea. Dupa ce ti-ai golit cana cu cafea, mananca un mar si priveste-ti dintii in oglinda. Merele, cu natura lor usor acida combinata cu fibrele dure continute, fac ca acestea sa fie ideale pentru curatarea danturii. Totusi, dupa ce mananci un mar si nu ai ocazia sa te speli apoi pe dinti, clateste-ti cavitatea bucala cu apa pentru a scapa de zaharuri si acizii ce ar putea ramane pe dinti.
  • saruta mai des. Desi sarutul porneste din cu totul alta motivatie, este benefic deoarece mareste productia de saliva necesara "spalarii" danturii de bacteriile cauzatoare de carii. In cazul in care nu ai pe cine sa saruti, poti obtine aceleasi rezultate (igienizarea danturii, nu senzatia placuta a sarutului!) mestecand guma fara zahar. E mai putin placut, dar la fel de eficient.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu